Blogg

Får man börja julpynta än eller?

I dag är det bara 34 dagar kvar. Några av mina vänner skakar på huvudet när jag berättar att jag ätit lussekatter sedan flera veckor tillbaka, gjort en jul-lista på spotify och inhandlat nästan alla julklappar. Jag undrar, får man börja julpynta än eller?

Julen är en högtid som verkar komma tidigare och tidigare för varje år. Säkert är det för att affärerna bestämt att sätta upp sina julsaker tidigare för att vi konsumenter ska hinna handla mer julsaker och lägga ännu mer pengar på jul. Good for them. Men trots det tycker jag att det är mysigt. Det är mysigt med jul i november.

Detta kan nog vara en av de största vattendelarna bland det svenska folket. Antingen älskar man julen och stannar till och kollar på ljusstakar vid julavdelningen i affärerna när de sätts upp i början av november. Eller så hatar man när julgranen sätts upp före den 23:e december och julsakerna får absolut inte sättas upp före den tredje advent. Det är det lag på. Typ. Eller så firar man helt enkelt inte jul alls. Men jag tycker att det är mysigt att börja äta lussekatter och pepparkakor i november för att november för mig är ändå bara en mellan-månad. I november går man ändå bara och väntar på bättre tider. Så varför inte ljusa upp mörkret lite, ha en liten förfest innan själva huvudevenemanget börjar i december?

Jag har en bekännelse. Jag har en chokladkalender. Jag har ätit upp halva, för jag är vuxen och får göra vad jag vill. Dessutom kommer jag inte vara i Sverige under julen så därför kunde jag lika gärna äta upp chokladen i luckorna mellan den 16-24:e december. Jag kommer fira jul-deluxe, vilket är ett annat sätt att säga att jag kommer fira jul i USA, tillsammans med min pojkvän som bor där. Jag kommer tvinga honom att se kalle anka den 24:e.

I min garderob står en gran. Det är en liten gran, med en ljusslinga invirad runt plastbarren. Från början åkte den bara ner från vinden för att jag skulle fota till ett vinteromslag till en studenttidning, men sedan har den stått kvar i ett hörn i garderoben. Den väntar, jag väntar. Vi frågar oss, får man börja julpynta än eller? Det är trots allt dan före dan före dan före dan före dan före dan….

Matilda Larsson