Blogg

Att överskrida vardagen

Det är måndag morgon. Ett grått filter ligger naturligtvis över allt. Examination på fredag, det gör mig olycklig. God middag ikväll, det gör mig lycklig. Jag kliar mig på huvudet och tänker på hur allt vi gör är en jakt efter att påverka vårt medvetande positivt. Gör jag klart läxan idag slipper jag göra den imorgon. Läser jag Thoreau får jag uppleva hur han tänker. Ringer jag en kompis kommer jag att skratta.

Men finns en lycka bortom det här? En oberoende, intern lycka som skulle kunna stimuleras om jag så satt i en isoleringscell?

Det sistnämnda är ett extremt exempel – men svaret är åtminstone till viss del ja. Öst och väst har börjat kombinera rationalitet och forskning med intuition och visdom. Ett svar som båda slår ett slag för tycks vara ständig närvaro, mindfulness. Jag vill trycka på vikten av att ibland försöka pausa från det konstanta flödet av intryck, information och tankar som vi alla bombarderas av. Det spelar ingen roll om du diskar, tittar på en film eller bara sitter och andas – men uppslukas av upplevelsen och låt inte huvudet springa iväg. Annars kommer du någon dag att gå bort utan att någonsin ha diskat, sett en film eller ha andats.

Med det sagt; det är inte lätt. Jag har försökt i snart tre år och har ändå bara kommit en bit på vägen – men många av de läxor jag lärt mig bara genom att snärta till mina neuroser lite har varit ovärderliga. Det kanske inte ens handlar om att överskrida vardagen. Utan snarare att inse att vardagen är så pass mycket mer intensiv, välvillig och vacker än vi kan greppa när vi står där och skickar vår fyrtioåttonde snapchat för dagen samtidigt som vi lagar mat och tittar på Family Guy-repriser.

Daniel Turfors