Blogg

Ska jag våga ge campinglivet en ny chans?

Jag skrev precis veckans ”termometer” och den fick komma att handla om fördelar och nackdelar med att tälta. Detta fick mig att tänka på mina egna campingerfarenheter. De har inte varit så positiva, vilket är något som skrämmer mig lite då jag nästa helg ska göra precis just detta.

Min barndom är kantad av olika mindre angenäma campinghistorier. När jag var liten tältade jag och mina vänner några meter från vår stuga på landet. Detta var alltid något väldigt obehagligt som man var tvungen att göra för att inte bli betraktad som ”feg”. Vi var nämligen ett gäng ungar som varje sommar spenderade nätter i tältet berättandes skräckhistorier för varandra. Samtliga historier handlade om hur något hemskt hände när någon var ute och tältade. Visade man sig rädd eller bangade kvällen i tältet var man inte ”tuff” utan en mes. Jag minns hur jag låg helspänd på det hårda liggunderlaget och lyssnade efter främmande steg utanför tältet.

Under mina tonårsår blev min pappa helt besatt av campinglivet. Han ansåg sig själv ha blivit en ”spirituell man i kontakt med naturen”. I sin starka tro kring detta köpte han avancerad campingutrustning och tvingade ut hela familjen i skogen för att leva några dagar i den ”spirituella skogsmiljön”. Ingen av oss upplevde samma spirituella kontakt med naturen som min pappa påstod sig göra. Det enda jag upplevde var ryggsmärta, böldliknande utslag på grund av min känslighet mot myggbett och hunger då pappas ”spirituella matlagning” på gasköket smakade allt annat än godkänt.

Efter dessa erfarenheter lyckades jag undvika tältning fram till en festival för några år sedan. Detta är min värsta campinghistoria. Vi anlände till festivalen senare än de flesta och det fanns bara en tältplats kvar, precis bredvid bajamajorna. Jag kan inte ens beskriva den ständiga stanken. Eller hur den långa kön till bajsrummen ibland fick folk att ta sig friheten att på fyllan lägga några korvar precis utanför vår tältöppning. Jag minns hur jag vaknade en morgon (med smärta i hela kroppen) och möttes av en jättebajskorv precis utanför tältet.

Jag måste nu våga skapa nya, positivare erfarenheter av camping. Jag har många vänner som pratar om hur mysigt och praktiskt det är. Jag hoppas, av hela mitt hjärta, att kommande helgs tältning ska bli av en helt ny karaktär.

Julia Jakobsson